11 augusti 2011

Indisk livsmedelsfärg



Yellow & orange, originally uploaded by bildlek.
Hittade livsmedelsfärg för 15 kr/st, pulver à 25 gr på Indian house i Göteborg förra veckan: Niharti food colour i äggulegult, orange, rött o grönt. Testade igår. Det drar på lika bra som mina Wilton pastafärger, i synnerhet på superwash, där färgvattnet blev klart nästan med en gång. Ganska drygt. Kollade på ebay och såg att det lär finnas fler färger.

Använde min senast påkomna metod för just livsmedelsfärg. Goggla på "food colouring" och du hittar flera olika beskrivningar och tutorials t ex på Knitty och youtube. Man är ganska ense om att dessa proetinfärger är åtminstone lika härdiga som KoolAid. Jag tycker även att de är drygare och bättre.

Min metod finns inte riktigt beskriven så jag gör det här. I grytan ovan finns garn jag redan färgat enligt nedan, för fixering, för säkerhets skull. Men vi tar det från början. Eftersom det är matfärger går det bra att hålla till i köket om du inte som jag har ett tvättrum med vask.

1) La som vanligt de härvor (ombundna på flera ställen, för att undvika trassel) du vill färga i blöt i en halvtimme i ljummet vatten med en matsked citronsyra eller lite ättika. Jag köper storförpackningar av bägge på Beckers yrkesbutik (starkt koncentrerad ättikssyra). Men hushållsättika o citronsyra från livsmedelsbutiken går bra. Tog upp och kramade ur härvorna.

2) Tappade upp så hett vatten du kan ur kranen (evt koka i vatten kokare och fyll i vasken.) Satte till lite ättika eller citronsyra (dyrare, men nog bäst om man vill färga med barn). Svårt att säga exakt hur mycket. Jag brukar fylla på lite om jag tycker det behövs under processens gång. Tog en udd pulverfärg, (några droppar eller en klick pasta om du har andra livsmedelsfärger) och rörde ut i vattnet (gärna med visp). Här har jag röd färg, en tsk för jag skulle färga ganska mörkt grått garn


3) Stoppade i min första härva. Använde gammal plastgaffel för att putta lite på garnet eller när det inte var för varmt gummihandskade händer. Här är det tur för den grå loppis-härvan


4) När det gick, kramade jag på härvan, lyfte upp lite o kollade om färgen såg OK ut. Upptäckte att det gick bra att strö över mera pulver o krama direkt. Det blir inte prickigt. För mig får det gärna bli melerat dock. Låt gärna härvan ligga ett tag och dra. Det tar längre tid för vissa ullgarner än för andra och superkort tid för superwash. Vattnet blir efterhand ljusare eller helt klart.

Här åkte ner ett nystan trist sockgarn, oxå loppis (som inte legat i blöt) för att utnyttja färg. Sen åkte ner lite superwash som jag färgat förut och vill ha rödare, lite ofärgat Opalgarn, ett nystan sockgarn till och tre nystan Puddel (hantera dem försiktigt, så de inte trasslar!) Allra sist en härva vitt, tvåtrådigt UWE-garn, men inte förrän jag märkte att den grå härvan inte tycktes ta mera färg. Fyllde på med mera varmt vatten o pulver när så behövdes


5) När vattnet började klarna la jag över några garner (inte dset grå) i den orange-gula grytan som stod där o sjöd strax under kokpunkten. Låt det annars få ett eget fixerings"kok" i klart vatten o lite ättika/citronsyra! Det fick gärna melera med lite rött för mig. Det orangegula var två härvor entrådigt Järbogarn och två härvor tjockt, lösspunnet Merinogarn från Sydafrika. Jag rörde om i grytan, det ska man INTE med sånt som inte är superwash. Det gula filtade lätt, men det går att sära.

6) När fixeringsbadet hade klart vatten, stängde jag av plattan och lät svalna. Under tiden färgade jag över turkost merinogarn i superwash med grönt. Här ser man hur klart vattnet hann bli på några sekunder. Strödde på mera pulver i grönt och gult o kramade härvorna tills vattnet var helt klart
Här väntar det på tvätt och sköljning.
7) När fixeringsbadet svalnat är det dags för lätt tvätt med ulltvättmedel för att få bort evt överskottsfärg och sköljning i ljummet vatten.

8) När allt är tvättat och sköljt stoppar jag in mina garner i två tvättpåsar, två för balansens skull, och centrifugerar i tvättmaskin.

9) Till tork, här det överfärgade turkosa merinogarnet.


 Blev melerat som jag ville
 Det entrådiga Järbogarnet. Vackrare apelsinfärg i verkligheten
 Det lösspunna, tjocka merinogarnet från Sydafrika
 Tvåtrådigt ullgarn
 överfärgat superwash merinogarn
Den grå härvan rödfärgad.

2 kommentarer:

  1. Jag måste bara flytta!! så man kommer åt alla dessa trevliga affäerer :p dina garner blev underbara...som härvor med godis!tack för bra förklaring på hur man gör :)

    SvaraRadera
  2. Färgerna är hur vackra som helst men jag kan inte glömma att de är till för att färga sånt vi äter, när ska vi sluta köpa mat som är färgad?!

    SvaraRadera