18 juli 2011

Tar nya tag med färgandet och bloggandet

Som du ser i föregående inlägg har jag inte bloggat på ett tag. Det blir nog lite sporadiskt framöver oxå eftersom hösten ser ut att bli ganska fullbokad med icke-stickrelaterade åtaganden. Men snart måtte väl folk glömma att jag finns. Visserligen finns ordet Nej, och jag använder det då och då, men så blir jag smickrad o troligen rädd just att bli bortglömd.

Men jag känner hur hantverkandet tar över mer och vill hela tiden mer. Går omkring o klappar på mina garner och tyger o drömmer om deras potentialiteter. Jag blir ju inte yngre och tiden att aktualisera dessa möjligheter allt kortare. Har ägnat stor tid till att katalogisera mitt garnlager på Ravelry, mer kvar där ännu. Det ligger härvor överallt runt datorn o vill in på sina platser.

Har oxå färgat en del med livsmedelsfärger


Här finns en bildguide på hur jag gjorde de regnbågsfärgade garnkakorna utifrån en superlång härva av Alpaline från Filipunto (90 % ull, 10 % alpacka). 5 hg regnbåge, 5 hg solitärer färgade i nystanen.


De limegröna härvorna är samma garn men vanliga härvor och färgade i mikron, 5 hg.
Nästa långa härva blev 1 kg Wendy Merino i beige o ljusgultProvlappar. Randningen torde bli rätt tät om jag gör tröjor. Blir nog snyggast med rätsticning, tex en väst från sida till sida?

Ska man sticka runt så gör man en rundstickad provlapp säger Elizabeth Zimmermann i flera av sina böcker, lämpligen en mössa. Och då jag litar på EZ så gjorde jag en provlappsmössa i Wendy-garnet.

Överfärgade sockgarner i pastafärg från Kakburken. Färgat i 10-literskastrull.Tvåtrådigt svenskullgarn färgat med pastafärger i mikron.


Det fattades garn till en sjal till en klänning (bilder kommer)  i Premium merino så jag fick färga mer i pastafärger.  Hittade en video på YuoTube och testade att färga med pastafärger i mikron enligt denna princip:Fyratrådigt gråbeige merinolammullgarn på kon från Ankis design överfärgat med pastafärger och syrafärg, för det lila. 450 gram.

Igår ägnade jag 8 timmar åt att färga sex nystan Novitas Luxus Wind (i juli 40% på allt i fyndkorgen) i beige från förträffliga Tiinas garn i "ombré" eller "gradient" enligt en tutorial från Three Irish girls. På tork just nu, bilder kommer. Fina färger, men mycket arbete för tre hg. Jag har i alla fall lärt mig hur man INTE ska göra.

3 kommentarer:

 1. Vilka UNDERBARA garner du har färgat!! Tur du hittade till mig, så jag kunde hitta till dig. *ler*

  SvaraRadera
 2. Så ljuvliga färger! Nån gång skall jag prova på detta. H.Tilda

  SvaraRadera
 3. Wow!!! Vilka vackra färgkombinationer du har skapat.
  Vad duktig du är!

  SvaraRadera