24 oktober 2011

Snabba tunna vantar

En del vantar jag stickat efter mönster har blivit lite väl långa både i mudd och topp. Ville ha ett par tunna, enkla vantar i flerfärg. Min favoritmetod när det ska gå snabbt o enkelt med flerfärg är lyfta maskor. Ofta i koftor o västar. Franska liljan är en gammal favorit bland andra. Nu ville jag testa den utan aviga maskor (enbart räta om man stickar platt ju) och enbart ett varv av var färg.

På den första vanten tänkte jag inte på att koordinera mönstret med mudden som är stickad som vanligt med två trådar per varv. Visste ju inte riktigt hur det skulle te sig förrän efter ett tag. Garnet är ett utgånget Drops-garn: Camelia i lammull, supertunt. Ett nystan av det är färgat för länge sen i mikron. Stickade faktiskt med knitpros nya fyrkantiga stickor i rosenträ, nr 3.5. Gillar strukturen, de är töjbara åt sidan. Men mönstringen blev väl si så där. Franska liljan, tweed eller sanquar hade gjort sig bättre. Men detta gick i alla fall snabbt.
Jag la upp 64 maskor, stickade ett varav rätt, ett varv avigt, ett varv rätt och ett till avigt. Sedan ribbstickning i de två färgerna till den muddlängd som önskas.
Efter den ribbstickade mudden stickade jag ett varv räta maskor i det mönstrade garnet.
Sedan växlade jag mellan dessa två varv:
Varv 1: *3r m, 1lyft m (m garnet bakom)* varvet ut
Varv 2: 1 r m, *1 1lyft m (m garnet bakom)* tills 2 m återstår o stickas r.

1 kommentar: