31 oktober 2011

Fiddlehead Mittens klara

Mina Fiddlehead Mittens av Adrian Bizilia är klara. Oerhört varma. Tittar man noga, ser man lite stickfel här o där. Bottengarn: Drops Karisma classic i en mörk petrolgrön färg. Mönstergarn i Novitas Puro, Blomsteräng köpt hos Tiinas garn. Fodrad med angoramix, köpt på smådjursutställning i Alingsås. VARMA!!

Symässa o ylletyger

Var på symässan på Kviberg i lördags. Visste att jag skulle falla för ylletyger från Italienska modetyger. Visste inte att det skulle bli så många. Utöver nedanstående, ett enfärgat naturvitt i tunn, stickad ull och ett enfärgat orange i stickad ull/angora, samt ett blankt i viskos med lime/turkos/blå stiliserade blommor.
Ja, det är Missoni - ljuvligt - till koftor mm
180 cm brett ull. Bara ena sidan har vitt garn.
Stickad ull m hål i rapporter - en rapport
Ull
Ull/viskos

30 oktober 2011

ICAs nya frysta bär


Gojibär/Havtorn/Blåbär/Björnbär/Tranbär/Röda vinbär. Smakade på goji och havtorn - mmm! Har bara smakat torkade gojibär förut. Har dem var morgon i vårt supergoda kinesiska Eastern Harmony Special Te - Kryddigt svart te med 5 kryddor. I samma Kinabutik på Hisingen köper jag mina storpack av Gojibär.

26 oktober 2011

Fyra av fem generationer på gammalt lakan

Four generations
Se beskrivning i föregående inlägg. 
Av någon, outgrundlig, tydligen omedveten (?) anledning inneslöt inte feministen fjärde generationen på denna stereotypt feminina komposition.

Mormor mm

Rev sönder ett underlakan i bitar lite större än A4. Blötte dem i fem minuter i Bubble Jet Set 2000. Hängde till tork. Strök en torr efter en stund. La den på strykbrädan och ovanpå ett ark Freezerpaper, även det lite större än A4. Den blanka sidan av pappret mot tyget (länkar i föregående inlägg) och strök fast arket. Klippte till exakt en A4. Strök på nytt, så att inget av tyget var löst. Hade tidigare scannat in halvvissna hortensior. Fogade in en bild på mormor som jag tonat lite i färg med de bleka hortensiorna. Morfar bortklippt från bilden, som i sin tur var en sammanfogning av två bilder.

Mormor, Hulda Maria Löf, (född 1877, gift Rosbäck) var ensam dotter till mormorsmor, Greta Mickelsdotter Lukus (född 1847, gift Löf) som blev änka tidigt och försörjde sig o sin dotter på caféverksamhet - i Nykarleby tror jag. Hulda Maria utbildade sig till handarbetslärarinna och gifte sig med folkskolläraren Theodor Rosbäck från Esbo och paret bosatte sig i Molpe (Korsnäs kyrkby). Enligt mamma fick de 17 barn, varav 13 nådde vuxen ålder. Men på vårt släktträd på internet ser de ut att ha varit färre, 12 som överlevde baby-stadiet. Men det räckte till att inte kunna arbeta i sitt yrke. Jag minns henne med en lång fin fläta från jag var 4 år. Tror att mamma, min morbror Sigurd o min moster, Edith Jansson, bondmoran från Östhammar som blev naivist har ärvt den färgglädje mormor visade i hemmet med granna tyger o andra textilier. Det lär ha funnits en byfärgare i just Molpe som lärt sig använda starka färger i textilier i Ryssland - något man kan se i Korsnäströjan.
Undrar om inte Edith Janssons målning, bondbröllop, handlar om just mormors o morfars bröllop - även om de inte var bönder? Mina morbröder blev f.ö. fiskare i Molpe o mostrarna gifte sig knappast med välbärgade bönder, snarare torpare.
Här en bit dålig bild (engångskamera) på Korsnäströjan jag gav bort när jag började fetma. Mamma stickade den till mig i början av 1970-talet.

Tänk, nu har tröjan blivit världsberömd. Den är ju redan omskriven i några nordiska böcker, men nu finns den på omslaget i en tjock hejare jag fick i fredags: Knitting around the world av Lela Nargi

25 oktober 2011

Höstlek på silke


Scannade in några höstlöv o skrev ut dem på silke som jag strök fast på sk "freezer paper" nån gång 2004. Här en av flera schalar jag gjorde med foton på ena sidan och färgad silkesammet på den andra. Innan silket ströks på hade jag blött det i Bubble jet set 2000, en vätska som gör att utskriften fixeras. Önskar man kunde skriva ut i lång bana och inte bara A4.

Här en video på hur man gör med flanell.
Mitt silke var struket på Freezer papar som sagt. Arken måste vara exakt i A4 och inte ha fransar.
Scannade, halvvissna Hortensior - sk evt tryckas på bomull för att sen brodera på


24 oktober 2011

Snabba tunna vantar

En del vantar jag stickat efter mönster har blivit lite väl långa både i mudd och topp. Ville ha ett par tunna, enkla vantar i flerfärg. Min favoritmetod när det ska gå snabbt o enkelt med flerfärg är lyfta maskor. Ofta i koftor o västar. Franska liljan är en gammal favorit bland andra. Nu ville jag testa den utan aviga maskor (enbart räta om man stickar platt ju) och enbart ett varv av var färg.

På den första vanten tänkte jag inte på att koordinera mönstret med mudden som är stickad som vanligt med två trådar per varv. Visste ju inte riktigt hur det skulle te sig förrän efter ett tag. Garnet är ett utgånget Drops-garn: Camelia i lammull, supertunt. Ett nystan av det är färgat för länge sen i mikron. Stickade faktiskt med knitpros nya fyrkantiga stickor i rosenträ, nr 3.5. Gillar strukturen, de är töjbara åt sidan. Men mönstringen blev väl si så där. Franska liljan, tweed eller sanquar hade gjort sig bättre. Men detta gick i alla fall snabbt.
Jag la upp 64 maskor, stickade ett varav rätt, ett varv avigt, ett varv rätt och ett till avigt. Sedan ribbstickning i de två färgerna till den muddlängd som önskas.
Efter den ribbstickade mudden stickade jag ett varv räta maskor i det mönstrade garnet.
Sedan växlade jag mellan dessa två varv:
Varv 1: *3r m, 1lyft m (m garnet bakom)* varvet ut
Varv 2: 1 r m, *1 1lyft m (m garnet bakom)* tills 2 m återstår o stickas r.

21 oktober 2011

Brittsommarscarf

Pimpade sjalen/scarfen lite till med filt o andra blommor och tre virkade knappar. Sydde en langettsöm o virkade en rad fasta maskor vid halskanten så ser det prydligare ut även om tyget inte löper där då det är torrfiltat. Jag kallar den brittsommarscarf, höstfärger i lövverket och ringblommor mm kvar i trädgårdarna.

Photobootens färger blir inte bra.


Nancy Bush: Forest Flowers mitts


Mönster  ColorKnits eMag for MAC eller ColorKnits Fall 2011. Bottengarn: Töis, entrådigt ulligt garn från Gotland. Mönsterfärgerna i tvåtrådiga ullgarner. Nancy Bush säger om denna estniska teknik, Rositude, dvs att sticka trådar som löper över bottenmaskorna, att de kan broderas på efteråt. Den högra är gjord direkt, pilligt med så små arbeten och tunna stickor. Den vänstra broderad efteråt. Nådde visst inte så långt upp på kanten som jag skulle.

18 oktober 2011

Från Bloglovin till Feedly

För inte så länge sedan bytte jag "Bloggar jag följer" till Bloglovin, men upptäckte sedan Feedly som passar mig bättre och som samarbetar med blogspot och min gmail. Men jag kan inte få in nån gadget så att du kan se vilka bloggar jag följer, bara de jag anslutit mig till hos andra med blogspot och som Feedly håller reda på oxå. Övriga är många och man kan arrangera dem i grupper. Man kan se o läsa rätt mycket i Feedly, klicka på rubriken o läsa ännu mer utan att gå till själva bloggen. Nedan en skärmdump av aktuell vy i Feedly.

En av fyra sjalar


När jag förra veckan letade knappformar slank jag in på Myrins textil vid Husargatan i Göteborg. De hade inga formar, men de had just fått in ett tyg i höstfärger som föll mig i smaken och som jag trodde min Baby Lock (filtmaskinen) skulle gilla. Ett stickat bouclétyg i ull/bomull/lite polyester. 149 kr metern, 150 cm brett. Köpte 1,5 meter och delade i fyra trianglar.
Det gick väldigt bra att filta fast virkade blommor från loppisdukar, band, snoddar, garn, bollfrans mm. De andra är på gång.  På denna sydde jag en rad langettstygn i överfärgat sockgarn i grönt (dvs inte ren ull här heller, med tanke på framtida tvätt), samma färg som ett organzaband, virkade en rad dubbelstolpar med det gröna och ett varv fasta maskor och en uddkant i orange, överfärgat sockgarn. Kanten intill halsen är bara filtad på maskinen så att tyget inte löper.

Ytterligare en galen filtad/broderad mössa/hatt

När jag höll på med mina knappar som jag bloggade om igår hade jag plockat fram min stora kasse med rester av kokt ull mm. Där låg en ful filtad mohairmössa, som blivit liten som en kalott, men inte för trång. Filtade på först en röd remsa kokt ull, lite slingor av andra färger, en prästkrage från loppisduken á 5kr o allra sist en dubbelvikt ljuslila remsa. Detta skedde i torsdags. Igår broderade jag en massa på den. Kom nästan att täcka mohairbotten helt med olika stygn. Den var rätt gles jämfört med det andra. På toppen finns en virkad rundel från en annan, gul, loppisduk.



"Mina" vantar

I fredags blev jag klar med ett par vantar till: Ullas vantar av Anne Abrahamsson. Hon har flera fina gratismönster på flera vantar mm på danska, tyska o engelska. De här är betydligt bättre i passformen än Peerie Flooers mitts som jag bloggade om igår. Lite väl lång mudd kanske. Bottengarn: Järbos tvåtrådiga Gästrike som känns behagligt att sticka i. Mönstergarn: restgarner ur mina lådor. Stickor 2,5. Kommer att sticka fler vantar av Anne. Tack för tydligt mönster! På bilden ser vantarna buckliga ut. Jag har använt dem o knölat ner dem i fickan sedan de blev klara.
IMG_7837

17 oktober 2011

Knappar o en galen mössa till

Samtidigt med vantstickandet har jag dels experimenterat med knappar. Har en hel del i Cernit, men jag ville göra överklädda knappar då jag sett så fina sådana på Flickr.

Införskaffade knappformar hos Knapp-Carlsson i Göteborg. De har flera olika och kan även slå knappar åt en. Läs förresten den trevliga artikeln on Knapp-Carlssons i Nya numret av Hemslöjden - tema: lappar, knappar och band!

Ville gärna göra mina knappar med hjälp av filtmaskinen. Tog ett lintyg på vilket jag filtade tre blommor och den broderade lite.  Men när jag skulle klä knapparna på formen så fransade sig lintyget, så jag gav upp det. Virkade en knapp i pärlgarn. Sydde på några franska knutar. Denna gick bra att klä.
Men så råkade jag få syn på en loppisduk, med maskinbroderade blanka blommor. gjorde tre knappar av roströda rosor. Nu sitter de på min loppiskofta i bomull som jag hade reaktivfärgat i grönt och som de tre knapparna skulle vara till.

Nu ville jag ju inte bara slänga de första, filtade blommorna. Fick fram en lila mössa som jag sytt ihop förra vintern från en filtad tröja. Klippte bort det mesta av lintyget och filtade fast dem på mössan. Broderade på lite kedjestygn runt dem och sydde på några pärlor - så nu finns ännu en galen mössa. Under blommorna finns lite påfiltad ull som blev lila när jag hade färgat hela mössan lila.

Peerie Flooers

De småblommiga vantarna blev klara för en vecka sedan. I lördags la jag upp till en mössa oxå som blev klar i morse. Bottengarnerna var som sagt inte de som rekommenderas i mönstret. Jag har inköpsstopp o måste använda vad som finns i lagret. På mitt Ravelry kan du se vilka garner jag tog istället. Använda tunnare stickor till vantarna än i mönstret, då jag stickar löst. De blev i mitt tycke för långa och tummen ganska smal. Till mössan använde jag rekommenderade stickor, men stickade den lilla modellen, då jag tror mina garner är tjockare än originalets. Mössan blev perfekt i storlek. Och vantarna är ljuvliga med angora i mudden. Kommer att använda den idén till fler vantar.



3 oktober 2011

Vad hände här?

Började igår kväll med mina Peerie Flooers vantar av Katie Davies. Men jag har inte köpt det garn hon använt, dvs Rowan Fine Tweed och Orkney Angora 4 ply att ha dubbelt under mudden. Garnet är tunt och jag plockade fram en härva gråvit Töis som har samma sticktäthet som hennes garn, delade den och färgade en halva i isblått med Wiltons food coloring. Garnet till blommorna är tvåtrådiga, växtfärgade ullgarner, det ljusgröna tunnare än de andra. Jag gillar att blommorna framhävs mer eftersom garnet är tjockare än bottengarnet. Till mudden, som först stickas med angora, sedan viks in och stickas samman innan man börjar med själva vantkroppen, fick en beigefärgad angora köpt på en smådjursutställning i Alingsås.
Nederkanten ska till slut ha en isticka I-cord i den mörkare blå
Men vad hände när jag skulle börja med tumökningen? Var så spänd på den så jag glömde att andra blomraden inte ska ha några halva blommor intill tummen, utan bara ljusblå bottenfärg. Men än värre, man ska öka på ömse sidor om tumkilen varje varv, markerad med stickmarkörer. Lyckades vid en sådan ökning sticka fast markören. Märkte det inte förrän jag had stickad några varv. Hur dum får man va´? Nåja, jag hade redan sticka baklänges några gånger, då jag inte var nöjd med första valet av bottengarn. Nu beslöt jag att bruka våld och helt enkelt knipsa bort ringen.

2 oktober 2011

Allerum Draperi och Bladknippe - vante

Jag älskar Kajsa sticks underbara mönster inspirerade av medeltida kyrkomålningar. Väntar ivrigt på att hennes bok kommer ut så att jag bl a får mönster till denna kofta. Hemsidan är underbar och till de mönste man redan nu kan köpa ger hon flera garnalternativ.
I väntan testar jag en par av hennes vantmönster. Först ut blev Allerumvantarna som blev klara i morse. Började i torsdags på ett IRL stickcafé i Kyrkbyns bibliotek på Hisingen i Göteborg, forstatte på After work caféet i Sip and Knit. Blev klar med första vanten hemma och började på andra på en bussutflykt igår. Stickade klart tummen, fäste trådar och blötte vantarna i morse.
Före fuktning
Fuktade och väntar på att torka. Brukar ni blocka?

Ville inte fortsätta mitt SMS, second mitten syndrom. Har några påbörjade vantar som väntar. Men på tur finns även Kajsa sticks Härkebärgavantar och Kate Davies Peerie Flooers mittens och mössa. Vantmönstret släpptes igår o finns på Ravelry.
Jag använde garner ur min lager, tvåtrådiga ullgarner utom till bladknippet där rekommendationen var Drops Baby Merino i svart för att få ett kort lugg på garnet. Jag tog Rowans 4 ply i mörgrått. Det var evt för tunt och jag tog nog för tunna stickor efter mudden (2,5 eftersom jag vet att jag stickar löst) och har stickat fel på slingan på första vanten. Intarsian på bladknippet var knepigt, man kunde ha valt att brodera det istället. Men vantstickandet har ändå gett blodad tand. Förut var det sockar, förra vintern mössor. Ska vantar bli vinterns fluga för mig?

Broderi från Nicky Perryman

Hämtade igår ett underbart broderi gjort av Nicky Perryman, en av mina favoriter bland textilkonstnärer sedan jag började använda Flickr. Denna Umbel Flower från 2006 är köpt på hennes Etsy-shop.

Det är så roligt att hon broderar igen efter att ha försökt på annat jobb under några år, men hennes studio senaste året har varit något liten.