1 september 2011

Mera garngodis, -jakt och -översyn


Eftersom Tummelisa garn hade torsdagshappening idag och det nya Oniongarnet var slut i flera färger i lördag, nappade jag på deras event. Givetvis blev det mer garn köpt: två nystan rapsgult i Oniongarnet och en härva Colinette Jitterbug i färgställningen Elephant's daydream som jag tror bättre passar med Cumin än med Star anise.


När jag med Ifånen plåtade hyllorna med Oniongarner tog ägarinnan fram färgkarta att plåta. Kvaliteten är inte bra på mobilbilder, men kartan är väl så tydlig som den man får via Onions hemsida, kopplad till mönster, ännu inte separat. 50 gramsnystan för 50 kr 95 m.
Onion hos Tummelisa garn

Färgkarta Onion

Givetvis kunde jag inte glömma, när jag nu ändå fanns i Olskroken 2knits Manos del Uruguay, 30 % silke, 70 % Merino extra fine, kettle dyed, som jag sett påbörjat i ett sticke till en kofta. Min absoluta älsklingsfärg, mörk cerise. Hade inte mage att köpa de 4 hg som skulle räcka till en nätt kofta, bara ett hg till en supermjuk o lyxig scarf, 175 kr för 100 gr, 270 m. Här en egen bild av skönheten.
IMG_7442
Igår jagade jag tweedgarner till två presentkoftor, till vuxna. Trots att jag har mycket garn, har jag sällan så det räcker till stora projekt, annat än Drops Lima, Novitas Merino-silke-blandningar o dyl. Jag har förstått att mottagarna vill ha tweedtyp på sitt garn. Betade långt in på natten av Stickameras lista på onlinebutiker efter Rowans felted tweed och Debbie Bliss motsvarighet samt jämförde med utländska garnbutiker. Märkte att många av de svenska lagt ner och att många små butiker har som jag begränsat antal nystan av de garner jag vill ha i allmänhet och de färger jag vill ha i synnerhet. Till slut vid halvtvåtiden bestämde jag mig för Else Lavolds Silky Tweed och skickade in en rejäl beställning på två färger. Får boken Vikingamönster i stickat till rabatterat pis.

Efter denna jakt började jag idag titta närmre på mina kongarner som jag skaffat via ebay successivt sedan 2005. Där finns flera olika blandningar, många med lammull/silke, en del cashmere/merionoull, ren cashmere eller ren merino eller ren Shetland. Men bara en stor ljusblå kon i lammull/silke som kan säkert kan räcka till en kofta. De luktar spinnolja och känns sträva, men blir fina när man tvättar dem, vilket jag gjort med 450 gram potatisfärgad lammull/silke i samma tjocklek (tunn) som i det ljusblå. Det ligger nu o svalnar över natten. Spännande att se i morron vilken färg det blev.
Och jag har börjat sticka en lååång provlapp av mina otvättade kongarner för att se stickfastheten o hur de blir när de tvättas.
Teststickning

2 kommentarer:

  1. Grym lila färg! Vad är det för sorts garn?

    SvaraRadera
  2. Jag höll på med inlägget när du kommenterade, nu står det om garnet

    SvaraRadera