22 februari 2011

Utrensning och inventering

I förra veckan rensade jag ut stora delar av akademikern/administratören till förmån för amatör(≈ den som älskar)-hantverkaren. 30 pärmar med innehåll försvann. Mycket finns digitalt på hårddisk. Böcker jag inte tror jag kommer att läsa mer läggs i en hylla i hallen för att sättas ut på Bokbörsen under profilen textil&filosofi Där finns ett fåtal böcker sedan i somras, men det kommer betydligt fler. Då och då, med långa mellanrum kommer en beställning. Det känns bra att någon som vill ha just den boken beställer. 


Samtidigt gjorde jag en generalinventering av mitt garn- och tyglager. Hämtade upp vad jag gömt och närapå glömt jag hade i källaren. Hade sorterat enligt olika principer: färg, kvalitet, tjocklek. Vet fortsatt inte om jag har någon konsekvent princip. Vardagsrummet blev sorteringsrum. Sorterade först ut allt jag tänkte sälja på Tradera, skänka bort eller färga om. Det blev 4 flyttlådor. När jag fått in det jag tänker behålla lättåtkomligt i hyllor och plastbackar (oxå i hyllor) kollade jag det utsorterade och idéerna kom givetvis. På förra veckans online-café på Facebook var det någon som virkade en matta, vilket gav mig idéer.

Jag hade underbart tjockt, reaktivfärgat bomullsgarn i turkosa o blå färger. Plockade ut en plastback med dem + andra, tunnare bomullsgarner till två badrumsmattor. Den ena är nästan klar, bara en blå uddkant kvar. Den andra ska bli mindre, avlång att ha framför badkaret. Tycker jag det är kul, vilket det är nu, blir det nog askar av garnet, evt förstärkta med vävgarner i lin + kanske små gästhanddukar???

Av filtbara tjocka och en del tunnare garner fick jag idén att äntligen köpa mig den där stickmaskinen jag lovat mig få när jag skulle bli arbetslös, först efter disputationen och sedan efter mina 6 år som gästprofessor.
Gick en kortkurs på Hemslöjden gård Sätergläntan i Dalarna hösten 1989 som förberedelse för livet efter disputation i hög ålder, vilket inte skedde förrän 1993. Nu fick jag en post. dok. i Umeå på manuset och började där januari 1994. Fick en 6-årig forskartjänst 1995 och kunde återvända till Göteborg. Blev övertalad söka gästprofessur i genusvetenskap 1990 och var det från februari 2000. Sökte den fasta professuren i april 2004 och var övertygad om att inte få den. 8 sökande, många yngre och betydligt flitigare med vetenskapliga texter. Därför började jag efter en stor internationell konferens i feministfilosofi som jag ansvarat för i juni 2004, samma tid jag fyllde 60, att titta på mina garner igen. Upptäckte bloggvärlden, stickcaféer, mångfärgade garner och började själv blogga och framför allt färga om av mitt garn som lagrats sedan föregående stickperiod, då en massa garnbutiker lades ner och jag hamstrade. Nu var det så roligt att jag började köpa än mer garn - att färga, både på loppis och via webben.
Efter närapå två år kom de sakkunniga för professuren med sitt besked. Jag fick den, fr o m 2006, vilket jag verkligen inte trodde. Samtidigt hade jag inrett ett hantverksrum av det som var tänkt som föräldrasovrum, riktigt fint om jag får säga. Nu färgade jag mest om somrarna. Stickandet fortsatte under 2006, så småningom blev det bara sockar. Bloggandet belv alltmer sporadiskt för att nästan helt avstanna sommaren 2008 när vi lämnade vårt hus i Alingsås, mitt i finanskrisen för en lägenhet i Göteborg vi stått på kö för i två år. I januari 2010 gick jag i pension, ett halvår efter 65-årsdagen. Men 2010 har inneburit avvecklande av olika former av akademiska åtaganden, varav handlederi har varit och är det roligaste, mest meningsgivande. Jag har lite kvar även nu.
Det är först nu amatörhantverkaren tar mer plats i mitt sinne än akademikern som i gengäld krymper. Något som oroar de vänner som inte vill se mig pyssla så mycket. Känner fortfarande skrivkrampen dock. Borde läsa en bok just nu som ska vara recenserad på fredag.
Nu kan jag väl få skaffa den där stickmaskinen? Önskar den i födelsedagspresent av maken. Hade jag köpt maskin, då för 22 år sedan hade det blivit en elektronisk. Men redan då tyckte mina ögon att nålarna var små. Nu står valet mellan en enkel hobbystickare och en för hålkort. Silver Reed L 150 är hobbystickare i plast, men bara 150 nålar. Ska det inte vara stål? Är Brothers efterföljare Novaknit lika bra eller bättre än Silver Reed? Hur ska jag tänka?
Efter idéerna vid utrensning återstår nästan två flyttkartonger och en liten kartong med sockgarnsrester att avyttra till välgörenhet och en att färga om.

2 kommentarer:

  1. En badrumsmatta i havets egna färger - vackert!/KataM

    SvaraRadera
  2. Åååå, vilken vacker matta!
    Måste nog rota fram lite bomullsgarner...perfekt för att bli av med en del restisar!
    /Ann-Britt

    SvaraRadera