11 februari 2011

PamkinIMG_5774, originally uploaded by bildlek.

Denna mössa är nu döpt till "Pamkin" efter Smyckas förslag i kommentaren nedan.

Den är stickad i Drops Lima och Novita Puro, färgen dimma och blev klar vid midnatt under torsdagens on-line-stickcafé på Facebook. Här finns fler bilder på den.

På förfrågan, ungefär så här stickade jag den. På mitt Ravlery-konto har jag laddat upp fler av mina flätmössor - en passion som drabbade mig i höstas.

1) Först en remsa med lämplig fläta, med lämplig rundsticka (60 cm), med en kant på ena sidan av fyra räta maskor och på andra sida en (ibland två) rät maska tills den passar runt det huvud som ska ha den. Sy ihop flätremsan med maskstygn.

2) Sedan plockar jag upp maskor runt om kanten så att det blir jämt delbart med 10, här 160 maskor. Det går åt mycket garn till flätorna som drar ihop sig och skapar reliefverkan som är så trevlig. Det går åt ännu mer om man som jag de sista dagarna gjort, dvs stickat flätmönster med två färgställningar. Ibland har jag två maskor emellan flätorna och lämnar 8 till flätor, som mössorna nedan. Mellanmaskorna stickas hela tiden avigt. Här valde jag fyra maskor mellan till en början och 6 till enkel fläta som hela tiden snurrar åt ett håll. Vart sjätte varv vrider sig flätan. Kunde ha varit ett varv till.

3) Vid ungefär första vridningen ökade jag mellanmaskorna till 5 och efter ytterligare tre varv till 6.

4) Dessa minskas först när det börjar bli dags att minska, med tre varv emellan. De fortsätter att minska. När mellanmaskorna är tre börjar jag minska inne i flätan, med två till tre varvs mellanrum.

5) Till sist finns en maska av var färg och då stickas den vita ihop med en mörk så att den vita lägger sig överst.

6 kommentarer:

 1. Pamkin, felstavat jag vet, men det var tanken. ;) Pumpa (pumkin) tänkte jag.

  SvaraRadera
 2. Glömde ju säg att jag tyckte den var fin. =o)

  SvaraRadera
 3. Tusen tack för beskrivningen av mössan! Jag kommer absolut att prova på en sådan. Det var jag som frågade efter en beskrivning på FB-stickcafé.H.Tilda(Alice)

  SvaraRadera
 4. Tack för att du delar med dej av mönstret. Dina mössor är jättefina, så jag ska prova på att sticka en jag också.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Vad roligt! Skojigt att du gillade namnet och tack för att du delar med dig av mönstret! =o)

  SvaraRadera