8 februari 2011

Flammor / FlamesIMG_5715, originally uploaded by bildlek.
Jag ville testa ett nystan vardera av Novitas nya färger i Puro Eldsflammor och vågor, inköpta på Tiinas garn i förra veckan. Färgblandningen Blomsteräng som oxå är ny har jag 8 nystan av. När jag reste till Linköping i torsdags för Ulles disputation och till Lund i lördags för Mias ville jag inte ta med mig något ansträngande att sticka på tåget, så jag tog ett av dessa nystan och ett lämpligt i svart. Eftersom jag fått en önskan om mönster så kommer ett ungefärligt här:

Klicka på rubriken ovan så ser du mössan o uppgifter om garnerna på min Ravelry-sida. 

Det blev heller inget stickat förrän på resan hem på söndag från Malmö, där festen hölls lördag kväll. Först vid Varbergstrakten kände jag mig redo för min test.  
* La upp 100 maskor i Novitas Luxus Cloud (bambu/ull) på rundsticka nr 4. 
* Efter resår i 3,5 cm med två aviga i Cloud och två räta i Puro, eldsflammor ökade jag på ett varv till 140 m 
* Samtidigt  stickade jag 8 maskor räta i Puro och två maskor aviga i Cloud (dvs 14 grupper med 8+2). 
* Tre varv på detta sätt till första flätvarvet, dvs 4 maskor av Puro på flätsticka framför arbetet, sticka de fyra nästa och sedan de fyra på hjälpstickan. 
* 7 varv med 8 räta Puro, 2 aviga Cloud.
* Nästa flätvarv, men nu sätts de fyra maskorna på flätstickan bakom arbetet. Växla mellan framför o bakom för att få en vågrörelse istället för en fläta. (Det var först när jag kom till fjärde flätvarvet som jag själv fattade att det var flammor som växte fram.
* När mössan mätte 17 cm började jag maska av inne i Puro-blocket, en maska i taget vartannat varv ungefär, så att det var 6 maskor vid nästa vridning och 5 varv ist för 7 innan vridning.
* Ytterligare nästa rapport innan vridning 4 maskor kvar, sist två.
* Minska nånstans där de två svarta till en och maska av resterande maskor så det ser snyggt ut.

Det är inte nödvändigt att ta Cloud till kontrastgarn. Det viktiga är att resåren runt huvudet passar. Gör stickprov. Vikten av att öka rejält efter resåren är att både flätor och flerfärgsstickning drar samman. Men med många flätor blir det snygg reliefverkan när man tar på sig mössan.

1 kommentar:

  1. Otroligt läckra mössor du stickar!
    Blir så sugen att testa...
    /Ann-Britt

    SvaraRadera