23 februari 2011

Bokrea, nej tack - men ändå.

Det blir inget besök på bokrean idag, där finns inget som lockar längre. Däremot fick jag med posten idag tre böcker från Amazon, England. Har förvisso några hantverksböcker förr och går systematiskt igenom vad som finns på biblioteken i Göteborg, men kan ibland inte hålla beställningsknappsfingrarna i styr när jag besöker en bok-site. Pundet är dessutom rätt förmånligt just nu, 10.39. Har snabbt bläddrat igenom och kan inte låta bli att undra om den andra Entrelac-boken hade varit bättre än denna som jag köpte. Omslaget och omdömet såg bättre ut än vad jag tyckte innehållet lovade. Nåja, jag får ju tekniken o ska vänta med omdöme tills jag haft mer tid att kolla - som sänglektyr. Felting Fashion var inspirerande, mycket tekniksnack och fina bilder. Det går att kika i boken. Den samarbetar för mina syften med Shibori-boken (går oxå att kika i), då jag får inspiration till att batikfärga det tunna siden jag redan har till framtida nunofiltskreationer. Det finns en hel del batikfärg från 60-80-talen i mitt färgningsskåp.

Det blir dock inte mycket hantverkat förrän efter kommande helg. Lördagen går åt till symässan. Ska nu eg sitta o läsa klart den bok jag ska recensera. Men till TVn igår blev jag i alla fall klar med uddkanten på min badrumsmatta i bomull, nedan. Älskar den, passar vårt helkaklade svagt turkosa badrum. Har även börjat med den lilla ovala mattan som ska ligga framför badlkaret. Jag kanske inte sa det, men är bomullsgarnerna tjocka tar jag två trådar, är de tunna tar jag två tunna och en tjock, aldrig bara tre tunna. Virknål nr 6. Den känns fast o fin. Började med en ring på 5 maskor. Ökade när det så passade för att hålla mattan plan.

22 februari 2011

Utrensning och inventering

I förra veckan rensade jag ut stora delar av akademikern/administratören till förmån för amatör(≈ den som älskar)-hantverkaren. 30 pärmar med innehåll försvann. Mycket finns digitalt på hårddisk. Böcker jag inte tror jag kommer att läsa mer läggs i en hylla i hallen för att sättas ut på Bokbörsen under profilen textil&filosofi Där finns ett fåtal böcker sedan i somras, men det kommer betydligt fler. Då och då, med långa mellanrum kommer en beställning. Det känns bra att någon som vill ha just den boken beställer. 


Samtidigt gjorde jag en generalinventering av mitt garn- och tyglager. Hämtade upp vad jag gömt och närapå glömt jag hade i källaren. Hade sorterat enligt olika principer: färg, kvalitet, tjocklek. Vet fortsatt inte om jag har någon konsekvent princip. Vardagsrummet blev sorteringsrum. Sorterade först ut allt jag tänkte sälja på Tradera, skänka bort eller färga om. Det blev 4 flyttlådor. När jag fått in det jag tänker behålla lättåtkomligt i hyllor och plastbackar (oxå i hyllor) kollade jag det utsorterade och idéerna kom givetvis. På förra veckans online-café på Facebook var det någon som virkade en matta, vilket gav mig idéer.

Jag hade underbart tjockt, reaktivfärgat bomullsgarn i turkosa o blå färger. Plockade ut en plastback med dem + andra, tunnare bomullsgarner till två badrumsmattor. Den ena är nästan klar, bara en blå uddkant kvar. Den andra ska bli mindre, avlång att ha framför badkaret. Tycker jag det är kul, vilket det är nu, blir det nog askar av garnet, evt förstärkta med vävgarner i lin + kanske små gästhanddukar???

Av filtbara tjocka och en del tunnare garner fick jag idén att äntligen köpa mig den där stickmaskinen jag lovat mig få när jag skulle bli arbetslös, först efter disputationen och sedan efter mina 6 år som gästprofessor.
Gick en kortkurs på Hemslöjden gård Sätergläntan i Dalarna hösten 1989 som förberedelse för livet efter disputation i hög ålder, vilket inte skedde förrän 1993. Nu fick jag en post. dok. i Umeå på manuset och började där januari 1994. Fick en 6-årig forskartjänst 1995 och kunde återvända till Göteborg. Blev övertalad söka gästprofessur i genusvetenskap 1990 och var det från februari 2000. Sökte den fasta professuren i april 2004 och var övertygad om att inte få den. 8 sökande, många yngre och betydligt flitigare med vetenskapliga texter. Därför började jag efter en stor internationell konferens i feministfilosofi som jag ansvarat för i juni 2004, samma tid jag fyllde 60, att titta på mina garner igen. Upptäckte bloggvärlden, stickcaféer, mångfärgade garner och började själv blogga och framför allt färga om av mitt garn som lagrats sedan föregående stickperiod, då en massa garnbutiker lades ner och jag hamstrade. Nu var det så roligt att jag började köpa än mer garn - att färga, både på loppis och via webben.
Efter närapå två år kom de sakkunniga för professuren med sitt besked. Jag fick den, fr o m 2006, vilket jag verkligen inte trodde. Samtidigt hade jag inrett ett hantverksrum av det som var tänkt som föräldrasovrum, riktigt fint om jag får säga. Nu färgade jag mest om somrarna. Stickandet fortsatte under 2006, så småningom blev det bara sockar. Bloggandet belv alltmer sporadiskt för att nästan helt avstanna sommaren 2008 när vi lämnade vårt hus i Alingsås, mitt i finanskrisen för en lägenhet i Göteborg vi stått på kö för i två år. I januari 2010 gick jag i pension, ett halvår efter 65-årsdagen. Men 2010 har inneburit avvecklande av olika former av akademiska åtaganden, varav handlederi har varit och är det roligaste, mest meningsgivande. Jag har lite kvar även nu.
Det är först nu amatörhantverkaren tar mer plats i mitt sinne än akademikern som i gengäld krymper. Något som oroar de vänner som inte vill se mig pyssla så mycket. Känner fortfarande skrivkrampen dock. Borde läsa en bok just nu som ska vara recenserad på fredag.
Nu kan jag väl få skaffa den där stickmaskinen? Önskar den i födelsedagspresent av maken. Hade jag köpt maskin, då för 22 år sedan hade det blivit en elektronisk. Men redan då tyckte mina ögon att nålarna var små. Nu står valet mellan en enkel hobbystickare och en för hålkort. Silver Reed L 150 är hobbystickare i plast, men bara 150 nålar. Ska det inte vara stål? Är Brothers efterföljare Novaknit lika bra eller bättre än Silver Reed? Hur ska jag tänka?
Efter idéerna vid utrensning återstår nästan två flyttkartonger och en liten kartong med sockgarnsrester att avyttra till välgörenhet och en att färga om.

SY & INSPIRATIONSMÄSSAN VÅR 2011 i Göteborg

25-27 Februari, Kajskjul 8 (GÖTEBORG)
FRE 10.00-19.00 LÖR 10.00-17.00
SÖN 10.00-16.00

Det lär INTE, FÅR INTE, bli mer garn denna gång, men Tygaffärens och Italienska modetygers stånd lockar mig.  Min tygstash är än så länge överskådlig. Men då jag anmält mig till en quiltkurs i april via Föreningen Göteborgsslöjd är jag rädd att den kan växa oxå. 
Just nu, med innehav och färskt behärskande av overlock och coverlock, är jag mest intresserad av att finna tunn ylletrikå av funktionstyp. Har googlat ett otal gånger och finner det förvisso hos Myllimuksut i Finland, men ett redan dyrt tyg (OK, såg nu att de rear, får kanske tänka en stund till) blir inte billigare med frakt från utlandet och då kan man närapå lika gärna handla Icebreaker i sportaffärer.

21 februari 2011

UFOt äntligen klart





 UFOt som igångsattes hösten 1988 (tror jag) är klar. Garnet som heter Promenade var inköpt i 200 gramshärvor i en butik som lades ned i Alingsås. Västen gick i ide strax efter jag stickat klart upp till ärmhålen + bakstycket. Möjligen kom det en intensiv skrivperiod (på mitt avhandlande) emellan. Den låg där länge i stickkorgen och titta anklagande på mig. Mina stickperioder har varvats med nästa helt stickfria under några år i taget. Mönstret, ett sådant där köpemönster i A-5-format försvann utan att jag är medveten om hur.

Var gång jag tog upp västen konstaterade jag att det inte var mycket kvar, men det krävdes ork för att klura ut hur jag skulle fortsätta på fri hand. När Lisa tog temat UFO på FB i januari plockade jag fram den igen och beslöt att nu SKULLE den bli klar.

Det tog tre kvällar. Men det var väldans så djupt urringad den är! Och den var rymlig, i alla fall upptill. Så jag lättfiltade den på 30 grader syntet-, inte ulltvätt. Då gick den att forma som jag ville.

Visste inte heller hur knäppningen eller ärmhålen var tänkta, men Tiina på On-line-caféet föreslog tränsar och fläta som i framkanten runt ärmhålen. Eftersom den redan var så stor upptill, blev det bara en rad med fasta, virkade maskor runt ärmhålen. Hittade fina bronsfärgade knappar med renar på blå botten i min blå-knappar-ask. Gjorde först tre tränsar o knappar, men det blev för mycket glapp emellan, då magen inte slimmar in där den borde. Så det blev två till.

Mats har fått vänta på västen i älsklingsfärgen i 23 år. Dessemellan har han fått flera tröjor o cardigans, tre i Wålstedts garn. Men då han idag klädde sig i blågrårutig skjorta o västen, för besök hos den unga, söta, kvinnliga tandteknikern, fick han komplimanger. Det var väl värt att vänta på?

16 februari 2011

Flykt/utflykt

Jag som skulle äntligen skulle röja ut papper o pärmar till förmån för garner o tyger idag, dvs fortsätta det jag började med i söndags! Frestades via samtal igår från Yvonne i bästa Tygaffären till flykt/utflykt. Hon meddelade att mitt kappmönster från Onion äntligen kommit. Fick samtidigt veta, då jag frågade, att hon fått in mer kokt ull. Hade tänkt att det kanske var försent med ullkappa - att det nu snart var vår. Men då jag sett att Gudrun Sjödén tycker att just ullfiltkappa är en bra vårkappa, så gav jag mig iväg, med maken efter sen frukost. Kul att Västtrafik förser pensionärer med gratisresor under lågtrafik. Han roade sig på den kulturella kyrkogården medan jag hamstrade tre nystan trikågarner hos Tummelisa innan jag landade i Tygaffären och till min glädje fann att Yvonne tagit in mörkrödlila kokt ull. Det roligaste var kanske att möta tre tygälskande bloggare i affären, utöver entusiasmerande Yvonne fanns där Anna, vars blogg jag besökt någon gång och Tina, vars blogg Tootitosh jag besökte senast inatt. Fann även ett fint klänningsmönster o lite annat smått o gott. Efter chévre-salladslunch med maken på Le Pain Francais tog jag en sväng till Ebbes hörna på Ågatan. Det blev bara två ulltröjor som åkte direkt in i tvättmaskinen. Sedan bussen hem och en sväng via biblioteket där 5 beställda hantverksböcker låg o väntade på mig. Röjandet skjuts på till i morron, och övermorron. Kanske jag struntar i seminariet jag hade tänkt gå på?

15 februari 2011

UFO



23 years old UFO, originally uploaded by bildlek.
23 år gammalt. Hade tappat mönstret. Började idag med att sticka klart axlarna på bakstycket. Och gjorde ett försök att få klar framstyckena. Det var misslyckat, dels för att jag tog en för tunn rundsticka, dels för att jag minskade för mycket vid kantslån. Kom på var i mönstret jag ska hamna med dem vid axlarna. Vid andra försöket stickade jag en par varv med den rundsticka som fanns i plagget. Den var uppenbart för tjock så jag bytte till en mittemellan. Tyvärr syns detta. Ska jag frogga en gång till eller inte låtsas om det. Kanske stickar jag klart det andra framstycket först och får se hur jag gör. Ska det vara något runt ärmhålen? Här finns heller inga knapphål. Hur var det tänkt? Dragkedja? Hyskor o hakar? Här blir det ingen bröstficka, basta! Maken får äntligen västen i sin älsklingsfärg.

Återbruk/recycling



Recycling, originally uploaded by bildlek.
Detta var en jättetröja inköpt på någon loppis som tovades i tvättmaskin. Ärmarna ska bli långa benvärmare. Kanten är stickad med tvåtrådig ullgarn från Ullcentrum på Öland, med rundsticka nr 2. En tråd inifrån nystanet, den andra utifrån. Färgerna går från ljusgrått över mörkare grått till blågrått. Maken vill alltid ha bröstficka på sina plagg om det går. Jag stickade en fickstolpe. Ska sedan torrfilta inunder med min Baby lock, göra en skåra och filta på/sy på någon slag fickpåse, så smidigt det går.

13 februari 2011

Godisflätor/CandyCables




Ytterligare en tvåfärgad flätmössa. Nu får jag snart ge mig. Denna gång har jag använt som bottenfärg Drops Lima i lila inköpt i december på Daisy Design, när det såldes för intro-pris. Novitas Puro i den nya färgställningen blomsteräng till flätorna köpt på webben hos Tiinas garn i januari. 


100 maskor i upplägg. Ökning efter resåren till 160 maskor. Den känns bra på och reliefverkan fungerar. 


Men tyvärr matchar inte resåren och flätorna.
Jag borde kanske ha gjort en annan resår eller  ingen alls?


Har nästan 6 nystan kvar av Puro Blomsteräng. 
Kanske en godis-flät-tröja till Eira? Hon kan behöva piggas upp efter sina vattenkoppor.

Men då börjar jag ju på nytt igen. Borde göra klart diverse WIPs och UFOs Busstickningsflätan i UFO-setet har blivit mössa Pamkin nedan. Stjärnhopen och västen till Mats i samma set ligger nog närmast i tur.

Ett par röda vantar till Eira är klara och de rosa muddarna i UFO-setet är oxå klara, men mycket återstår att motivera sig för att göra klart eller repa upp. 

11 februari 2011

Pamkin



IMG_5774, originally uploaded by bildlek.

Denna mössa är nu döpt till "Pamkin" efter Smyckas förslag i kommentaren nedan.

Den är stickad i Drops Lima och Novita Puro, färgen dimma och blev klar vid midnatt under torsdagens on-line-stickcafé på Facebook. Här finns fler bilder på den.

På förfrågan, ungefär så här stickade jag den. På mitt Ravlery-konto har jag laddat upp fler av mina flätmössor - en passion som drabbade mig i höstas.

1) Först en remsa med lämplig fläta, med lämplig rundsticka (60 cm), med en kant på ena sidan av fyra räta maskor och på andra sida en (ibland två) rät maska tills den passar runt det huvud som ska ha den. Sy ihop flätremsan med maskstygn.

2) Sedan plockar jag upp maskor runt om kanten så att det blir jämt delbart med 10, här 160 maskor. Det går åt mycket garn till flätorna som drar ihop sig och skapar reliefverkan som är så trevlig. Det går åt ännu mer om man som jag de sista dagarna gjort, dvs stickat flätmönster med två färgställningar. Ibland har jag två maskor emellan flätorna och lämnar 8 till flätor, som mössorna nedan. Mellanmaskorna stickas hela tiden avigt. Här valde jag fyra maskor mellan till en början och 6 till enkel fläta som hela tiden snurrar åt ett håll. Vart sjätte varv vrider sig flätan. Kunde ha varit ett varv till.

3) Vid ungefär första vridningen ökade jag mellanmaskorna till 5 och efter ytterligare tre varv till 6.

4) Dessa minskas först när det börjar bli dags att minska, med tre varv emellan. De fortsätter att minska. När mellanmaskorna är tre börjar jag minska inne i flätan, med två till tre varvs mellanrum.

5) Till sist finns en maska av var färg och då stickas den vita ihop med en mörk så att den vita lägger sig överst.

Godis / Candy



Candy hat, originally uploaded by bildlek.
  
Jag kallar denna mössa Godis eller Candy. Blev klar 01.00 i går natt. Stickad i Novitas Huopanen turkos och Puro Blomsteräng. Ville ta ut svängarna mer än på de i tisdags genom att sticka åt de olika sidorna innan flätsvängarna. Men de aviga emellan blev inte så snygga. Men varm är den med dubbla trådar inuti. O reliefverkan är kul.
Efter mina resor och en dag igår med mitt ljuvliga (vattenkoppiga) barnbarn + vädret är jag fortfarande enormt emotionellt trött så jag orkar inte sticka efter andras komplexa mönster, utan det blir mössor där jag experimenterar med flätor, två färger och Novitas Puro. De  får bli som de blir. Av misstagen lär jag mig vad jag inte ska göra nästa gång. 

I några år hade jag en lång "slippa-tänka-självmönstrande-sockar"-period. Nu verkar mössor ha tagit den rollen. Vantar tycker jag är tråkiga att sticka, trots att det finns så många kuliga mönster.

9 februari 2011

Vågor / Waves



Waves, originally uploaded by bildlek.
Den här mössan är stickad under tisdagens online-stick-café med Puro, den nya färgen: vågor och Puro filtgarn Huopanen i himmelsblått. Här la jag upp 92 maskor och ökade till 110 efter resåren. Jag började sticka som på Flammor, men märkte att det blev för trångt. Ökade då det enfärgade med aviga maskor till fyra (en m per varv, dvs 4x11, totalt 154 m) Här började jag avmaskandet i det enfärgade mellanrummet och sedan i flätan som på Flammor

8 februari 2011

Flammor / Flames



IMG_5715, originally uploaded by bildlek.
Jag ville testa ett nystan vardera av Novitas nya färger i Puro Eldsflammor och vågor, inköpta på Tiinas garn i förra veckan. Färgblandningen Blomsteräng som oxå är ny har jag 8 nystan av. När jag reste till Linköping i torsdags för Ulles disputation och till Lund i lördags för Mias ville jag inte ta med mig något ansträngande att sticka på tåget, så jag tog ett av dessa nystan och ett lämpligt i svart. Eftersom jag fått en önskan om mönster så kommer ett ungefärligt här:

Klicka på rubriken ovan så ser du mössan o uppgifter om garnerna på min Ravelry-sida. 

Det blev heller inget stickat förrän på resan hem på söndag från Malmö, där festen hölls lördag kväll. Först vid Varbergstrakten kände jag mig redo för min test.  
* La upp 100 maskor i Novitas Luxus Cloud (bambu/ull) på rundsticka nr 4. 
* Efter resår i 3,5 cm med två aviga i Cloud och två räta i Puro, eldsflammor ökade jag på ett varv till 140 m 
* Samtidigt  stickade jag 8 maskor räta i Puro och två maskor aviga i Cloud (dvs 14 grupper med 8+2). 
* Tre varv på detta sätt till första flätvarvet, dvs 4 maskor av Puro på flätsticka framför arbetet, sticka de fyra nästa och sedan de fyra på hjälpstickan. 
* 7 varv med 8 räta Puro, 2 aviga Cloud.
* Nästa flätvarv, men nu sätts de fyra maskorna på flätstickan bakom arbetet. Växla mellan framför o bakom för att få en vågrörelse istället för en fläta. (Det var först när jag kom till fjärde flätvarvet som jag själv fattade att det var flammor som växte fram.
* När mössan mätte 17 cm började jag maska av inne i Puro-blocket, en maska i taget vartannat varv ungefär, så att det var 6 maskor vid nästa vridning och 5 varv ist för 7 innan vridning.
* Ytterligare nästa rapport innan vridning 4 maskor kvar, sist två.
* Minska nånstans där de två svarta till en och maska av resterande maskor så det ser snyggt ut.

Det är inte nödvändigt att ta Cloud till kontrastgarn. Det viktiga är att resåren runt huvudet passar. Gör stickprov. Vikten av att öka rejält efter resåren är att både flätor och flerfärgsstickning drar samman. Men med många flätor blir det snygg reliefverkan när man tar på sig mössan.