8 mars 2011

Internationella kvinnodagen och fettisdag

Har beställt normalstora semlor på Baka och letar efter recept på fettisdagssoppa som min mor alltid serverade i min barndom i Vasa före hetväggen (semla i varm mjölk) på fastlagstisdagen. Hon var från Molpe, kyrkbyn Korsnäs. Tyvärr kommer jag inte ihåg ingredieneserna annat än att soppan kunde ha eller inte ha klimp. Den gillade jag inte, men soppan var god. Finns här någon österbottning som kan tipsa mig om recept?

Letade igår fram mina suffragettmössor från i fjol. Dvs en stickad i tunn ull och en virkad i silke och kidsilk mohair  i suffragettfärger. Ska ikväll försöka delta i två IRL evenemang med anledning av internationella kvinnodagen som startade 1911. Det står i infon: "International Woman's Day (IWD) is marked on March 8 every year. It is a major day of global celebration for the economic, political and social achievements of women." Jag skulle vilja tillfoga: "juridical, cultural and artistic achievements..."
Tilläg två timmar senare: Se Ulla Wikanders KRÖNIKA i Feministiskt perspektiv. Ingressen
"Några firade Kvinnodagens 100-årsjubileum förra året. Andra menar att Kvinnodagen fyller 100 i år. Ulla Wikander vill föreslå att vi firar 100-årsjubileet nästa år. Men ...alla har rätt. 1910 instiftades dagen; 1911 hölls demonstrationer, men inte i Sverige; 1912 firades Kvinnodagen eller som den då kallades De socialistiska kvinnornas internationella rösträttsdag och också Kvinnornas Dag för första gången i Sverige. "
Det betyder kanske att jag borde ta på mig en röd mössa? Nu har jag redan sänt iväg den senast stickade.
Tyvärr kan jag inte klyva mig själv, men om jag orkar börjar jag med Seven i Göteborg, då jag vill lyssna på bl a doktor Alnebratt. Förhoppningsvis hinner jag ansluta till Trifa Shakelys mf l arrangemang: Feminism utan gränserkvinnofolkhögskolan i Göteborg.

Trifa som startade den lyckosamma och snabbt växande Ain´t I a woman-kampanjen för ett år sedan, annonserades på Kulturnyheterna igår som en av två nya redaktörer för den feministiska tidskriften Bang som nu fyller 20 år. GRATTIS till er båda!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar