7 februari 2013

Ett färgglatt torsdagscafé

Jag som är förkyld, tänkte ligga o läsa och så kommer ett sådant tema på det av Lisa Bomble administrerade online-stickcafé: Ett färgglatt torsdagscafé.

Till på köpet har jag närapå slutat blogga, känner att jag nog inte riktigt hänger med i svängarna längre. Pestar mina facebook-vänner med stickat istället och uppdaterar mitt Ravelry och fr.a. deltar i det fina onlinecaféet, i synnerhet tisdags- och torsdageventen. Men även det tar tid, då där finns så mkt fint att se och intressant att kommentera.

”Färgar du själv? Vad använder du för färger och tekniker då? Vilka favoritfärger har du? Kan man hitta knallfärgat garn och ändå vara miljömedveten? Hur får man till långsamma färgskiften när man färgar garn? Vilka färger blir snygga att randa tillsammans? Vilka mönster gör sig bäst i melerade garner och hur få man liv i enfärgat? Hur tänker du när du kombinerar färger? Vad får du för associationer av färger?

Solgult, nyponrosa, lingonrött, stormblå, ljunglila, vårgrönt, grekiska-solsemestern-turkost, varningsskylts-orange... ” skriver Lisa Bomble, med alias visalisa på blogg och Ravelry
Ett litet urval ur mina hyllor/lådor. Olika tekniker, kvaliteter från silke och cashmere till ren ull och uppvärmningsmetoder av syrafärgning med hushållsfärg eller Zenit
Jovisst färgar jag själv! Har experimenterat med mycket i den vägen, med både växt-, syra-, reaktiv-, hushålls-, ägg- och batikfärg. Även med den amerikanska pulversaften Kool-Aid som enligt min ringa erfarenhet och åsikt är betydligt överskattad och onödigt dyr för den färgstyrka man får ut.

Om man vill arbeta med barn och matrelaterad färg på ull eller silke så tycker jag bättre om vanlig hushållsfärg. Visst, den på Ica eller Coop har inte lika många nyanser, men de har grundfärgern gult, rött och blått och dem kommer man långt med vid blandningar o spädningar. Dessutom finns ju en stark grön. Och på Panduro finns hushållsfärger i fler nyanser, men dyrare. Äggfärger är billiga efter påsk och de går också att använda ungefär som hushållsfärg, men man får inte ut så mycket.

Jeaba kallvattenfärg har prisats av många de senaste tre åren. Färgen kräver ingen värme för fixering, den innehåller ”91% urea och 9 % färgkoncentrat och är biologiskt nedbrytbar.” Men det krävs ett fixativ. Vad innehåller det? En påse färg räcker till 1,5-2 kg ullgarn, dvs ganska odrygt. Jag har aldrig testat denna färg eftersom jag köpt på mig stora burkar av de mkt dryga syra- och reaktivfärgerna från Zenit.

Jeaba fanns inte när jag 2004 ägnade åtskilliga timmar åt att leta i webbens skrymslen efter lämplig färg att färga över garner i det stora lager jag skaffat på mig när främst 1980-talets stickperiod ebbade ut och flera garnaffärer lades ned och reade ut. Först tog jag vad som fanns i skåpen, Herdins småpaket, dylon o ngt ännu äldre + ättika. Hade faktiskt pyttesmå påsar av grundfärger i syrafärg från Färgkraft som jag köpt under en stickmaskinkurs på Sätergläntan 1988. Hade knappt vågat använda pulvret förrän då, 2004.

Utvikning: Den kurs då jag också köpte garnvinda o nystmaskin, men ingen stickmaskin. Var doktorand, med utgånget stipendium (före doktorandtjänsternas tid). Lovade mig en maskin när jag disputerat och förblev arbetslös. Det blev jag nu inte. Nu tror jag inte mina ögon skulle orka med en stickmaskin. 2004 planerade jag åter för arbetslöshet. Hade haft en gästprofessur i genusvetenskap sedan 2000 och nu permanentades den. Det var 7 sökande, varav de flesta skrivit betydligt mer än jag, som bara hade berett vägen för forskarutbildning i ämnet. Sommaren 2004 hade jag också ansvarat för ett internationellt symposium i Göteborg inom det ämne jag forskarutbildats inom ramen för IAPh  (International Association of Women Philosophers) på temat Human Good: dignity – equality – diversity. Det blev väldigt lyckat, stort deltagande, men jag var totalt utpumpad. Hade i flera år av förberedelse fått söka pengar från massor av håll. Den största svenska forskningsfinansiären beviljade oss 23.100. Vi undrade vad de där 100 var till för.

Åter till färgjakten.  Den sommaren började jag alltså delta i sticklistor och stickcafeér och upptäckte självrandande strumpgarner och regnbågsfärgade garner, ofta färgade i mikron. Började som sagt leta efter färg.  Jag hittade amerikanska, australiensiska och brittiska webbutiker. Ashford wool dye    från Nya Zeland såg begärligt ut, men jag tror att jag först senare hittade Gudruns ullbod som återförsäljare. Ville inte åka på tull från USA, Australien o NZ. I England fann jag några ställen. Började få klart för mig att syrafärger är ganska lika, men nu kan jag fråga mig: är de det? Vad innehåller de. 

Samtidigt med att Jeaba blev poppis i den svenska stickvärlden fick jag tips för ca tre år sen om de klara färgerna i de Australiensiska syrafärgerna Landscape. Tyvärr har de, mig veterligt ingen återförsäljare i Sverige, i Holland finns.

Men då 2004 hittade jag efter ett tag Zenit som hade företag i Sandared, dvs i närheten av Alingsås där jag bodde då. Började med 100 gramsburkar av grundfärgerna röd, gul och blå, som jag alltid gör, utökade med brilliantorange, brilliantgul o brilliantröd, lila turkos, svart mm. Jag hade urkul, orgier i garnfärgning 4 somrar i rad, mest de två första (fick den där sökta professuren 2006, så det blev ingen arbetslöshet då heller, utan mkt mer jobb) Efterhand blev det burkar på 1 kg och reaktivfärger för bomull och lin. Se mina länkar under fliken färglek ovan och mina samlingar på Flickr

Idag borde jag ta reda på vad Zenit-pulvret innehåller. Använder ju väldigt små mängder av pulvret (som jag har mycket av) + ättika. Senaste sommar har jag börjat med växfärgning, främst på bomullstyg, men vägrar använda värre kemikalier än ättika och alun. Även växftärgning har ju kört med en massa kemikalisk fixering för färgfasthet. Och många växter är giftiga.

Vad gäller stickat av mångfärgat garn. Det blir sällan snyggt att sticka väldigt mångfärgat utan kontrastfärger eller fiffigheter vad gäller maskor. Melerat är lättare, men även det blir snyggare om man testar sig fram lite först. Har experimenterat en del med fr a lyfta maskor.  En liknande samling har jag på mitt Ravelry

2 kommentarer:

 1. så mycket vackert på en gång!!:)

  tack för ett väldigt intressant blogginlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Heidi! Kommentarer från dig värmer!

   Radera