18 februari 2006

Om färgning med framförallt Zenits syrafärg för proteinfibrer, dvs främst ull o silke - men även andra fäger o material

Anneli har nyss kommenterat på min sida genom att fråga hur jag färgar. Jag försökte hitta en mailadress till dig för att kunna sända dig ett hopkok på vad jag svarat på sådana frågor förr på en par olika sticklistor. Jag saxar här till dig och andra hur jag gjort och nu gör.

A few brighties 
29 Mar 2005
Jo jag fixerar "handmålat" garn i mikron: 2.5 minuter x 3 ggr med en par
minuters vila emellan. Efter att garnet legat o dragit i ljummet vatten med lite ättika en halvtimme. Färgen drar på direkt med ättikan. Använder Zenits ullfärg köpt över nätet där den enda kemikalie som sätts till det i hett vatten utrörda pulvret (som är mkt drygt och blandbart sinsemellan) är lite ättika. Efter mikron får garnet svalna i vattnet som är helt klart efteråt, dvs all färg har dragit på - men jag sköljer som vanligt i ett antal vatten för hand innan jag kramar ur o hänger till tork. Först "målade" jag härvorna med breda penslar o stoppade i plastpåsar. Nu har jag stora glasformar som rymmer upp till 2 hg garn o häller på färg som jag jämnar ut med gumihandskad hand.

Tillägg: Andra använder gladpack. Det tycker jag är bökigt såvitt man inte vill ha ett välkontrollerat resultat.

Tillägg 2 (16 juli 2007): Jag fixerar numera i 6-7 minuter och har inte märkt någon skillnad. Men jag låter det hela svalna innan jag sköljer. Numera kramar jag inte ut härvorna utan stoppar in dem i tvättpåse och kör på centrifugprogram (enbart!) i tvättmaskinen.

2 Apr 2005
I Zenits recept som beskriver monofärgning i bad står det om Egaliseringsmedel, men det behövs bara om man vill ha enfärgat garn jämnfärgat. Det står även om tvättning före med Zenit tvättmedel och lite ammoniak, det behövs inte om inte härvan är väldigt fet. Jag lägger bara garnet i blöt i ljummet vatten ca en halvtimme med lite ättika i. Pulvret blandar jag till i glasburkar med kokhett vatten, ca en struken matsked eller mindre (beroende på styrkan man vill ha) till en stor Nescafe-burk + en tsk ättika. Provdoppa garnändar så att du ser styrkan. Jag blandar ofta ut slattar med kallvatten för pastellfärger och blandar gärna med varann. Brilliantgult & några droppar turkos blir en härlig limefärg t ex. Sedan lägger jag en väl urkramad härva i taget i min glasform. Börja gärna med bara en för att förstå. Ta ett platsmått (msk) o häll på garnet - jämna ut med gummi- eller plasthandskad hand så att färgen tränger igenom och det inte blir vita fläckar - om man inte VILL ha det så som Koigu vill. Det blir ganska fint när två olika färger möts på härvan o bildar en tredje blandfärg. Med ättikan så drar färgen på ganska snabbt (i synnerhet om du färgar superwashbehandlat garn) och det gör inte så mycket tycker jag att det finns lite överskottsfärg i botten. Den är ofta redan försvagad. Men man kan ju försöka undvika alltför mycket "blandfärg" där.

04 Apr 2005
Min "metod" är en anpassning av vad jag funnit i olika källor på internet och i boken Handpaint country En internetlänk jag utgick ifrån är denna - men den använder ju annan färg än Zenit och har därför andra kemikalier. Här kan du se mina färgningar med Zenits syrafärg för ull Klicka på bilderna en o en mitt i "set"-en, så finns lite beskrivningar. I princip följer jag med Zenit samma "metod" som den jag hade med Nitors o Herdins ullfäger med skillnaden att jag inte "målar längre, utan "häller", ngt jag lärt i den nämnda Handpaint country (där detta blott omtalas indirekt), Se fr o m denna bild

09 Sep 2005
Jag undersökte färg-varianter från USA, Tyskland mm innan jag beslöt mig för svenskåtkomliga o dryga Zenit. Jag tror inte det är någon större skillnad på Zenit's, Färgkrafts och andras enkla syrafärger (som Lanaset, Sebraset m fl. --). Hur klara färgerna blir tror jag beror på hur man hanterar själva färgandet (snabb eller långsam uppvärming). Gudruns ullbod är återförsäljare av Australiensiska färger.

Vad gäller injicering av färg i nystan. Prova med ett som redan är nystat. Det blir rätt fint. Problemet är torkning. Då får man göra härva av ett fuktigt garn om man inte vill att det ska ta evigheter att torka. Kolla in mina tidiga experiment i den vägen.
Blue/green acid dye
Dec 20, 2005
Här är min tröja jag talade om igår på stickcaféet, den där jag målat självmönstrande garn från Sandenes Alfa - också rosa och ljusgrönt + lite mörkblått (skulle det ha varit, helst svart.) Jag skulle ha målat på torrt garn enligt den bok jag anlitade, inte blött som jag gjorde, så hade inte det blå flutit ut som det gjorde. Boken jag använde Jag gjorde en superlång härva av flera nystan för bålen och en kortare för ärmarna. Experimentet föregicks av lite matematik där jag räknade ut hur mkt som gick åt till ett varv runt bålen, resp ärmen. Här ser man en del av den målade ärmhärvan. Den fortsatte in i vardagsrummet via köket. Här en annan låååång regnbågsfärgad härva som jag stickat en halsdukav och började sticka en västtill mig - ett av alla mina UFOs.

Dec 20, 2005 (rev. 16 juli 2007) Om Koolaid mm
Här mina första experiment med Koolaid o hushållsfärg. Många gillar Koolaid i synnerhet när man färgar ihop med barn. Jag tyckte det var en kul grej, men det är inte på långa när lika drygt som Zenit. Dessutom blir de i mitt tycke blekare. Billigt är däremot att testa vanlig hushållsfärg som i likhet med äggfärger går bra på proteinfibrer som ull och silke, men inte bomull och viskos.

(Tillägg 3 mars 2011 Någon gång under 2007-08 köpte jag matfärger från England. De finns i massor av färger, ganska dryga och fungerar ungefär på samma sätt som de svenska karamellfärgerna. Tror att Panduro kan ha såna)
IMGP6561
Här har jag använt Zenits reaktivfärg för bomull & viskos med salt och hushållsoda som kemikalier. Den färgen är också dryg och går alldeles utmärkt att använda i tvättmaskin istället för Herdin, Nitor mfl. Jag har tre stora burkar grundfäger: gult, rött, klarblått + en karta på blandningar (Fraktfritt om man köper mycket). Plagg jag färgat enligt det schemat blir i mitt tycke klarare och vackrare i färg än Nitor, m fl. Tex har jag färgat en jeanskjol och ett par jeans för att matcha min nya silkeskofta (Se juni 2007). Utmärkt vackert! Det går att använda reaktivfärgen även för ull och silke, men syrafärgen rekommenderas. Blandningar bomull/mohair kräver dock både salt, hushållsoda och ättika.
Batik dyed cotton & cotton/linen
Batikfärgning höll jag på mycket med från och med min tid i flickskola i Gävle för snart 50 år sedan. Har ett lager av SaraNeas färger kvar från 70-talet. Har nu testat även Zenits batikfärg
på bomullsgarn. Den blir mycket klar i färgen, men jobbiga kemikalier. Färgade i somras (2005) en massa virkade dukar i ceriserosa. Få se vad jag ska göra med dem. De blev rätt fina.

Någon gång i december 2005
Numera kör jag större mängder garn i 10 liters rostfri kittel på spisen enligt denna australiensiska prinicp: Rainbow One Pot Dye kit för ca 5-6 hg garn. Klicka på recipies. Men jag använder alltså Zenits syrafärger. Ashford Wool dyes har som sagt Gudruns ullbod som återförsäljare.

Kolla även Rainbow Dyeing the Ashford Way av Sarah Bradberry liksom här
och här . Så här kan man måla sin härva och använda micro, ugn ell.er solsken för fixering. Jag har använt stora glasformar för mikron (inköpta på andrahandsmarknad) där jag fått plats med upp till två - tre hg i taget. Om man vill ha jämn färg kan man göra så här.

Tillägg 3, 16 Juli 2007
Idag, när solen äntligen lyser igen testar jag "solar dyeing", både i kitteln, en plasthink och enstaka garnnystan i glasburkar. Måste kanske flytta över det shetlandsgarn jag har i hinken i alla fall i ett plattare kärl om jag vill ha ett så här fint resultat? Skrolla ner på sidan, klicka på bilden så ser du även det plattare kärlet. Jag redovisar resultat i rätt datumordning.

7 kommentarer:

  1. Jag har tänkt skriva och fråga dig om det här ett tag nu, och så kommer en sådan här post! Fantastiskt. Jag har precis färgat mina första härvor själv, med Zenits ullfärger, och jag undrar en sak: delar de sig för dig också när de kallnar? Jag ville hantera pulvret så lite som möjligt (giftigt och besvärligt!) så jag blandade ut allt med vatten direkt. Det löste sig alldeles utmärkt, och sedan delade det sig igen, så nu när jag försöker blanda färger och måla på garnet blir det ojämnt. Har det här hänt dig? Går det att göra något åt?

    SvaraRadera
  2. Ok, ohyfsat att vara anonym: Jag heter Monika och bor i Göteborg. Bloggar inte själv, men jag har ett LiveJournalkonto - amonik.

    SvaraRadera
  3. Tack, tack, tack! Tror jag är i garnhimlen nu. Kan knappt stilla mig tills jag kan prova själv. Vilken tur att jag har en veckas lov. Hoppas hinna få tid till ett första försök innan jag behöver ge mig på förberedelserna till dotterns 15-års kalas.

    Jag tror inte att du har en aning om hur många människor du gläder med de fina bilderna du har på dina färgningar. Antar att jag kommer att ha fler frågor när jag väl börjat med egen infärgning. Vill du får du hemskt gärna mejla din e-postadress till mig på "evas_syster@hotmail.com". Jag har en annan, "riktig", adress också men den vill jag inte gärna lägga ut här. Än en gång tack, Ulla!

    Hälsningar Annelie

    SvaraRadera
  4. Tack Monika och Annelie! Det du Monika skriver om har aldrig hänt mig. Jag blandar alltid ut en eller en par matskedar (beroende på önskad styrka) av färgen i liten mängd hett vatten först i min Nescaféburk innan jag häller på resten kokande vatten + en par matskedar ättika. Jag förstår inte vad "delar sig" står för här. Min tillblandade färg står sedan kvar i burken ganska lång tid. Jag antar att ättikan fungerar som ngng slags konserveringsmedel. Det enda jag upplevt i den väg du beskriver är brilliantgul som om den får stå. klumpar sig (OK, kanske delar sig). Men jag rör bara om den och det funkar sen utmärkt.

    Det kommer nog att dröja innan jag kan blogga igen då jag har ganska mycket på jobbet e ngn månad framöver. Men jag får väl bygga på min beskrivning så småningom utifrån de frågor jag får. Kolla även Barbro stickning. Hon är en fena på garnfärgning. Du finner hennes blogglänk till vänster.

    SvaraRadera
  5. Tack för en förklarande uppskrift på färgning med syrafärger. Jag har storkosat mig med alla dina färgade garn på Flickr. Nu är jag ännu mer inspirerad att försöka själv. Underbara färgade garn du har lagat :)

    SvaraRadera
  6. Meen, jag blir ju helt upprymd av alla dina fina bilder. Man kan ju inte säga annat än att man blir sjukt sugen på att färga sitt garn i en härligt turkos/grön färg eller något rosa/orange/gult... Detta får bli mitt vår-projekt..:))

    Får jag låna en av dina bilder här, om jag länkar hit, till min blogg..?

    Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne, förlåt att jag inte svarat. Klart du får låna bilder med länkar, om det inte är för senr.

      Radera