27 september 2011

Blektes men...

...jag tänker inte ge upp. Körde toparna väldigt kort stund i torktumlaren. Ska köra 20 min nästa gång som anvisningen säger. Kanske skulle jag ha fixerat med strykjärn? Sköljde i vatten m ättika. Tvättade sedan i fintvätt. Det är ändå rätt snyggt med det lite urblekta. Men jag ska testa fler gånger. Kanske ska det vara andra pennor??? Finns Sharpie markers i Sverige. Får kolla på nätet. Det ser ut som om markeringarna med de första pennorna sitter bäst.
Om inte annat kan man göra kuliga bakgrunder för broderi som inte ska tvättas. Och Letrasetpennorna är underbara till annat.
Tillägg vid midnatt: Sharpie markers FINNS i Sverige, men det ställe som har fler färger än svart, rött, grönt o blått tar lika mycket som för mina Promarkers. Fann ett set med 12 Sharpies på ebay.se för 125 inkl frakt, så jag har beställt. 

T-shirtlek


Fann uppdaterad "knytbatik" på en blogg via Pinterrest som ledde vidare till Stevespanglerscience. Det såg ju kul ut, men vad var Rubber Alcohol och funkade våra spritpennor eller ska det vara märket Sharpie? Finns de i Sverige? I sängen igår kväll låg jag och googlade på en översättning av "Rubber Alcohol". En del föreslår desinfektionssprit andra lösningsmedel typ aceton eller T-sprit. Det är ju ganska olika saker. Dessutom ska spriten vara 70-procentig och det lär ju vara svårt att få tag på. Och kan man verkligen hålla på med barn med sådant? På denna blogg står det "Rubbing (isopropyl) alcohol. 70-90% (I used 90%)" Oj!!!
I morse tog jag fram en T-shirt med misslyckad målning med textilpennor från Panduro runt halsen. Hade tänkt klippa sönder den, men använde den som test.  Tog en par spritpennor, två OH-pennor och några textilpennor. Det gick inte så bra, det är de mörka prickarna ungefär mittpå.
Åkte till en färghandel och de visste inte heller vad Rubber alcohol var, men jag föreslog T-sprit och på flaskan med röd Tsprit står "Etanol - isopropanol" Flampunkt vid 12 grader, så man ska nog inte stoppa in en T-spritfuktig T-shirt o torktumlaren.  Jag har torkat min och ska skölja dem med lite ättika som någon föreslår. På Claes Olsson köpte jag sedan ett set med 12 Letraset permanent twin-tip Promarker - alkoholbaserade.
De mörka prickarna och den tidigare målningen kring halsen fick föreslå design. Drog några grova streck med de nya pennorna Simulerade sedan blommor. Den var kul. Kanske lite broderi ovanpå?

26 september 2011

Hämtade två böcker i lördags

Nu är det trångt i mina stick- och hantverksbokshyllor igen. Dessa två kompletteringar gjorde jag efter att ha läst igenom alla bu (negativt), bä (positivt) och kommentarer på Stickboksbloggen samt utifrån bibliotekslån. Har systematiskt lånat hem stickböcker jag varit nyfiken på och eventuellt köpt de jag verkligen vill ha. Det är många jag INTE vill ha i dessa Ravelry-tider.
Förut gjorde jag inte så, köpte mera på vinst och förlust och äger eller har haft stickböcker eller andra hantverksböcker som iofs är fina, men inte konsulteras särskilt ofta av mig. Sådan konsultering sker ofta som toa- eller kvällslektyr.
Vid flytten från Alingsås sålde jag flera fina böcker via Tradera vid olika tillfällen och ska evt göra det igen om jag inte lyckas bereda de nya plats.

25 september 2011

Stoff och stil - shoppingsöndag

Nu har jag inte loppat på ett tag, har mer än mycket material för mina återbrukslekar. Men jag var nyfiken på den stora, troligen danska, köpmarkanden Stoff och Stil som vi fått till Bäckebol här i Göteborg, på rätt sida om älven, dvs på Hisingen där jag numera bor. Tog bussar och klev av vid Körkarlens gata, dvs hållplats enligt Västtrafik om man ska till Transportgatan 1. Nåja, gps-en i ifånen upplyste mig om att jag hade nästan 2 km att gå. Det var bra - äntligen fick jag en välbehövlig promenad - i sensommarvärme - i kortärmat. 
Jag hade blivit lockad av filtad eller kokt ull (80 % ull, 20 % polyester) och rätt fina mönster till hyfsade priser enligt hemsidan. Förra året förälskade jag mig i ull och det är fortfarande Tygaffärens ullfilt (100 %) som står mitt hjärta närmast. Köpte bara så att det räcker till en kjol i lila och till smågrejer (ben- och armvärmare, mössor, vantar) i lime och vinrött - att leka med på min Baby lock Embellisher. Hade nog tänkt köpa fler mönster, t ex till Eira, men lyckades denna gång hålla i penningpungen. Jag har ju en prenumeration på Ottobre och får allt bemöda mig med att rita av de fina mönster som finns i den. Den kommer ju med 4 fina barnnummer (ogillar dock starkt deras könsrollsstereotypa tal om mönstren) och två "dam"-nummer. Herrar? 


Lyckades även låta bli att köpa garner - känner mig riktigt nöjd. Men lite sybehör blev det: en magnet för tappade knappnålar, en snedremsevikare (18 mm), en påse sliskigt rosa paljetter, en rulle (100 m) satinsodd o en underbar röd färg, lite kalkerpapper. + Tre gratiskataloger, så jag slipper bläddra på nätet. Var mycket frestad, både av hemsidan och IRL att köpa en provdocka för 1.889, men jag vet inte. Är det någon som vet om den är bra? Jag har sett en i en Berninabutik, och hur det nu är så har jag mer förtroende för Bernina - märket på de symaskiner jag haft och har.

Väl vid Bäckebol, passade jag på att titta in hos Claes Ohlsson. Men där blev det bara silvertejp och en diskborste som är lika galen som min ringblommemössa, som jag inte är nöjd med f.ö. 

Hade tänkt köpa förvaringsboxar, Hammarplasts som är de bästa i mitt tycke. Men tänkte kolla på Coop Forum först - och det var väl, de hade kampanj på just de boxarna och var betydligt billigare än C.O. Dessutom hade de kampanj på vakuumpåsar som folk på online stick-caférna berömt. Bra, då slapp jag skicka efter på webben, som jag tänkt. Nu återstår att se om det verkligen funkar. Min dramaten blev full - det blir den ofta, har blivit mästare på att åka buss med den. + Förvaringsboxar i andra handen och lilla väskan med mormorsrutor att virka på under resa och vänttider...

24 september 2011

Ringblomme-mössa, virkad o filtad

När jag broderade på min galna mössa och återbruksjackan nyligen hade jag tagit fram entrådigt värvgarn i ull. Det är inte så bra att brodera med, men jag gillar färgerna. Köpte ringblommor, mina favvoblommor igår. Har letat efter såna länge. Satte dem som jag brukar i en blå vas, fast vi inte längre kör med blått i vår inredning. Rullarna med vävgarn låg på golvet vid TV-fåtöljen och virknålar stod i en burk bredvid mig. Tänkte jag skulle testa en mössa virkad med nål nr 5 för att sedan filta i maskin.
Mönsterdelen med mormorsrutestolpar eller vad man ska kalla det, blev väldigt vid. Drog ihop med orange igen. Körde den en gång i 40 grader och nästa i 30. Nu torkar den på en rund glasskål som har min huvudomkrets. Den blev väl så där, men det är kul att leka med enkla loppisgarner,

Före - jättestor
Efter 40 graders tvätt - fortfarande för stor 
Efter ytterligare 30 grader - lagom

Småprylskorg



IMG_7634, originally uploaded by bildlek.
Virkade en pyttekorg till badrummet i tvättlina m virknål 5.5, den största jag hade. Köpte tre "härvor" tvättlina på rea, 9 kr styck, på Hemtex. Det var tungt. Nästa kanske jag delar den tretrådiga linan till en- och tvåtrådiga. Pimpade korgen med guldsnodd

22 september 2011

Återbrukad filtad tröja


Det var en dalablå jumper som fick gå i 40 (eller var det 60?) grader. Den blev i storlek som borde passa mitt barnbar. Klippte upp i mitten. Virkade runt en kant i färgat sockgarn. Maskinfiltade fast rundlar av silke o snurror av garn på min Baby lock Embellisher. Fäste dem ytterligare med lite knutar o andra stygn för hand. Solen på baksidan (ser du om du klickar på bilden). Har filtat fast en tunn uppklippt T-shirt som foder. Ska smygsy fast den ordentligt för hand runt hela kanten på insidan. Måste nog förlänga ärmfodret med T-shirttyg jag klippte av på längden.Hoppas det blir en jacka som passar 5-åriga Eira!

Pimpade galna mössan lite till


Filtade fast lite virkade blommor och broderade några enkla stygn. Fortfarande galen, men lite kuligare. Klicka på bilden och se mössan från fler håll.

Filtlek: galen provlappsmössa


Provlappar och småbitar av filtade tröjor sammanfogade på min filtmaskin. Väl vulgär i färgkombon. Men storleken är OK och det är jättekul att leka med maskinen. Önskar bara jag hade mer tid. Borde ägna mig åt måsten - som inte är av pysselkaraktär.

20 september 2011

Jag fick andra award


Kom ikväll från Hanna, tack!
Den förra fick jag från Bondmoora i stan i mars och besvarade först i juli. Nu ska jag försöka svara med detsamma, så att det inte blir ett långt uppehåll igen.
    För denna award ska man svara på fem frågor och skicka vidare till fem bloggar som har färre än 100 följare.

Varför började du blogga?
I juni 2004 ansvarade jag för en internationell konferens för ca 300 feministfilosofer i Göteborg på temat Human Good: dignity, diversity, equality. Vi hade slitit med förberedelser och finansiering sedan 1999.  Jag hade inte hunnit meritera mig för den tjänst jag sökt i april 2004 och därför inte trodde jag skulle få. Jag hade fyllt 60 år en par veckor före och var helt slut efter konferensen som i sig var ovanligt lyckad. Jag började förbereda mig för tidig pension, plockade fram mina garner, började leta efter andra stickintresserade på webben och fann en värld av e-postlistor, stick-caféer, bloggar. 
     Upptäckte även att det kommit en ny typ av garner, t ex flerfärgade, än de jag hade i mitt redan stora lager. Det hade blivit stort genom att jag var periodstickare, liksom stickande var periodiskt som intresse generellt. Dvs när 80-talets stickvåg, med bl a Kaffe Fasset-tröjor, ebbade ut la den ena garnaffären efter den andra ner - och jag hamstrade. 
     Kom under den sommaren på att jag kunde uppdatera mina vita och grå ullgarner genom att färga dem. Kom så småningom fram till vilka färger jag trivdes med och nu ville jag ju visa upp mina färgorgier. I september föddes garnlek och för att få in bilder blev det ett konto: bildlek på Flickr. 
    Men det blev ingen tidig pension. Jag fick det där jobbet och tillträdde 1 januari 2006. Det kom att kräva nästan all min tid och ork. Samtidigt hade jag just fått i ordning ett hantverksrum för mitt garnlekande. 
    I september 2008 flyttade vi dessutom från hus i Alingsås (helt fel tid m.a.o. eknomiskt) till lägenhet i Göteborg. I januari 2010 gick jag i pension på riktigt (hade kunnat stanna till juni 2011) Bloggen gick under en par år i träda, men somrarna 2006 och 2007 utbröt färgorgierna igen o lite bloggande. Det blev en massa sockar stickade under dessa år. 
     I sommar är den första då jag återupptagit färgandet, börjat få fason på mitt trängre hantverksrum och det har blivit mer frekvent med bloggandet. Men nu märker jag att min mall är gammal. Kommer evt att flytta bloggen.


Vilka bloggar följer du?
Det har varit lite olika. Några finns kvar från min första bloggtid. Men nu har stick- och annat hantverksbloggande fullkomligen exploderat så det är svårt att välja ut vilka som ska vara favoriter. Nya kommer hela tiden till, andra går i träda eller upphör. Upptäckte blogglovin och har anslutit mig till en massa bloggar den vägen. Det går fortare att kolla vilka bloggar som intresserar och det är lätt att lägga till nya intressanta och ta bort de som inte riktigt stämmer med vad man vill se eller läsa om.


 Vilken favoritfärg har du?
Gillar nog de flesta färger. Älskar gult, men gult älskar inte mig. Jag ska uppenbart ha starka färger eller mörkgrönt och mörkt vinrött.


Vilka favoritfilmer har du?
Det var väldigt länge sen jag gick på bio och kan inte komma ihåg vilken film som är favorit. Det blir mest filmer på TV och de ser lovande ut.


Vilket land drömmer du om att besöka?
De kontinenter jag inte varit på: Asien, Australien, Afrika och Sydamerika.


Vilka ska få awards av mig?
Så var det där om vilka jag ska skicka vidare till då det finns så många inspirerande bloggar och jag hittar nya var dag, ibland via Bloglovin och ibland via Pinterest. Men här några kära favoriter

http://selhammer.blogspot.com
http://garngamen.blogspot.com
http://pysselfarmor.bloggplatsen.se
http://knitbyheidi.typepad.com
http://www.queenmudd.blogspot.com

Nu citerar jag  Hanna "Det är självklart valfritt att acceptera och/eller skicka denna Award vidare.  I annat fall kan man bara se den som lite extra uppmuntran!"

Finnväv från Bohuslän


Jag har scannat in bilder från min Bohuslänska jungfrubonad i finnväv köpt på loppis för 10 kr i syfte att klura ut hur jag kan få vantmönster av dem. Roligast vore ju att använda de mer odygdiga jungfrurna (scrolla ner en bit på sidan för att se de dansande jungfrurna) som fanns förra året på en finnvävuställning på Bohusläns museum

Skanna 1     Skanna

19 september 2011

Oket klart


Nu har jag kommit över det som kräver uppmärksamhet på min Peasy i Elsebeth Lavold Silky tweed i rostfärg. Nu är det bara mindless knitting kvar. Mönstret ville att man skulle sticka ärmarna före bålen. Men koftan har trekvartsärm och jag vill helst göra den lång. Men det beror på hur långt garnet räcker. Har för säkerhets skull beställt tre nystan till från Ingen konst, men inte fått ngt svar ännu. Kanske färgbadet inte stämmer om jag får napp.

18 september 2011

TV-stickningmössa



När jag efter middagen i fredags skulle se på TV med sällskap ville jag inte sticka på min kofta som kräver uppmärksamhet. Tog rester från Tomten-jackan som låg i garnkorgen vid TV-fåtöljen. Resåren i gult blev inte snygg alls, så jag vek in den. Det gula garnet tog slut så den gick inte att göra högre. Virkade på en blålila kant istället. Den invikta resåren syns som lite byls. Men vad kräva av mindless TV-stickning i enkelt superwashgarn?

Loppisköp

IMG_7481IMG_7561IMG_7498IMG_7484IMG_7486IMG_7491
IMG_7492IMG_7548IMG_7550IMG_7576IMG_7528IMG_7552
IMG_7522IMG_7524IMG_7563IMG_7565IMG_7575

Loppisköp, a set on Flickr.
lägger in serien på nytt då en del bilder försvunnit.

Senaste ullfärgningarna

IMG_7562IMG_7487IMG_7488IMG_7493IMG_7494IMG_7495
IMG_7499IMG_7501IMG_7502IMG_7504IMG_7506IMG_7509
IMG_7510IMG_7512IMG_7514IMG_7516IMG_7517IMG_7518
IMG_7520IMG_7533IMG_7547IMG_7535IMG_7536IMG_7539
Senaste ullfärgningarna, a set on Flickr.
Lägger in bildserien igen då en del bilder försvunnit