31 december 2005

Ett nytt år fyllt av möjligheter?



Jag har inte bloggat på ett tag. Men däremot stickat. En del av sticke-julklapparna hann aldrig plåtas. Andra finns i kameran för uppladdning — när jag får tid - dvs när jag skrivit den där artikeln som skulle ha varit klar för en månad sedan. Sitter t.o.m. idag och försöker få den klar.

Jag trodde länge att jag snart skulle ta förtida uttag på min pension och hade börjat inrikta mig på ett stickande/garnfärgande liv. Men så tillträder jag i övermorron den där genusprofessuren som jag varit gäst på sedan 2000 och inte trodde jag skulle få. Det fanns flera kompetenta och yngre sökande.

Det är ungefär som med livet efter disputation i hög ålder. Gick 1989 stickmaskinskurs på Hemslöjdens gård vid Insjön i Dalarna och lovade mig att först få köpa maskin vid den arbetslöshet jag förväntade mig efter avhandlingen som blev klar 1993. Jag fick dock en tidsbegränsad tjänst direkt, i Umeå, och sedan en i Göteborg o så en gästprofessur i genusvetenskap. Sökte om en fast sådan i april 2004 och först nu är det alltså klart, överklagandetid över mm.

Institutionen fick rätt att ge forskarutbildning i genusvetenskap förra året. Jag trodde inte på forskarutbildning i ett så mång-och tvärvetenskapligt ämne 2000. Men ivriga och duktiga studenter har ändrat min inställning och jag handleder tre mkt duktiga doktorander. Det ÄR roligt. Och det är också roligt att skriva när det känns lika kreativt som att sticka. Men när hågen så länge riktat in sig på ett garnfärgande och stickande liv så har skrivkrampen tagit sitt grepp om mig.

I mellandagarna har jag beställt Billyhyllor från Ikea för att inreda ett gäst- och hantverksrum (en gammal dröm), där jag kommer att sätta mina snyggaste garner bakom glas för att snabbt få tillgång till dem när jag behöver en avkopplingsstickning. Ty måste det vara antingen/eller? Kan man inte vandra två kreativa vägar för ett värdefullt och värdigt mänskligt liv för såval kvinnor som män och barn oavsett färg, form och bakgrund?

Gott 2006 alla stickare!

9 december 2005

Curly whirly halsduk


Curly whirly scarf
Originally uploaded by bildlek.
Jag har stickat en suuuperlång curly whirly scarf för att matcha hatten med mohair - det som blev över från haten + lite enfärgat + två varv "ladder yarn". Den blev så lång så att jag skulle kunna dela den, hur man nu gör det utan att det blir fult. Kolla denna blogg: Curly whirlies blogg!

6 december 2005

Tvättad utan såpa en fjärde gång

Eftersom jag tyckte brättet var lite svajigt och hatten luktade såpa, trädde jag en garnända genom den lilla kanal som bildades där kanten rullade sig för att dra åt den lite och så har jag kört en gång till på fintvätt utan medel.

4 december 2005

Hatten klar till torkning



Så här får det bli. Efter tredje omgången fintvätt med lite flytande grönsåpa, i tvättpåse, denna gång 123 minuter och med ett par jeans i samma maskin för mer bearbetning. Jag är helnöjd! Det enda lustiga var att kanten rullade sig och filtade ihop inåt istället för utåt som är brukligt. Kanske för att jag gjorde en extremt lös uppläggning? Lite fastare så hade brättet blivit snävare. Men jag tycker det breda brättet är snyggare. Det är ingen skillnad på in- och utsida, så jag låter insidan vara utsida för den ruullade kantens skull.
Detta gav mersmak och rekommenderas! Jag vet inte om det verkligen var svenskullgarn jag hade. Tunt o tvåtrådigt var det i alla fall. Jag testade med en liten lapp av detta garn innan jag kombinerade det med min lyxmohair. Hatten är tät, men mjuk o mycket lurvig pga den långhåriga mohairen.

Filtad, första omgången

Efter 40 °, 56 minuter, insidan ut i tvättpåse o lite Grönsåpa. Den är ännu på tok för stor, men var vackert lurvig av mohairen. Den kör nu en andra omgång, samma procedur. Vågar mig inte på 60° för att inte förhårda fibern.

Hat run through the washer a 4th time

Förfiltad hatt



Den är jättestor. Kan detta bli till nåt? Har stickat den efter detta mönster I mönstret står det 1 ball Patons Classic, 2 balls Mohair.
Jag googlade på Patons Classic för att få masktätheten som är 20 maskor på 10 cm. Jag använde mörkgrått, tvåtrådigt svenskullgarn och mohairgarn med hög mohair %, Bägge köpta via tradera. Mohairen har jag färgat . Den var ursprungligen svart med vita inslag.
Jag testade för en par dar sen med olika ullgarn o mohairblandningar innan jag gav mig på att sticka.
Vävgarn och mohair med låg mohair-, ullinblandning filtar inte så bra. Tretrådigt svenskullgan blev på tok för bastant, men filtade rejält i 40 grader fintvätt.

3 december 2005

Diamond Blossom mössa

Från mönster fått av Iris Shreier som "promotion" i Yahoos multidirectional knitting grupp. Jag ska snart sätta ut en knapp dit.
Samma garn som i MD halsduken jag stickade nyss och som man kan se en skumt av i bilden. Det brunaktiga garnet är överfärgad Rowan Cork som jag fick när jag gick med i Rowan International knitting club för ett år sen. Det multifärgade en liten rest ullgarn. Färgerna är inte riktigt rättvisande, för mörkt ute. Klickar du på bilden så finns det en inscannad bild som är mer naturtrogen

1 december 2005

MD halsduk & mössa

Halsduken stickad i Garnstudio: Eskimo, 6 nystan. Mössa i Naturgarn: Alpaca sport, beställd genom Deisy design. Färgade samtidigt. Klicka så hittar du massor av andra nya bilder på Flickr, bl a färgningar o köp. Mössan ser pytteliten ut, men det är snarare halsduken som är bamsestor.

Silke bouclé


Tradera inköp från Handarbeta i Herrljunga

Ullfärgning av merino ull från Texere yarns